Home / Agenda / Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen - staatsdiner Denemarken

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen - staatsdiner Denemarken

28 maart 2017

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen
bij het staatsdiner aangeboden door

Hare Majesteit de Koningin van Denemarken
Kasteel Christiansborg, dinsdag 28 maart 2017.

 

Majesteit,

Koningin Mathilde en ikzelf danken u voor uw warme ontvangst en voor de vriendelijke woorden die u tot ons heeft gericht. Het gaat ons ter harte dat dit bezoek plaatsheeft in dagen van rouw voor uw familie. Onze gedachten gaan dan ook in het bijzonder uit naar uw zus Prinses Benedikte.

Dit Staatsbezoek is een gelegenheid om uw mooie land nog beter te leren kennen. Veertig jaar geleden, vier jaar na uw troonsbestijging, werd u door Koning Boudewijn ontvangen op uw eerste staatsbezoek aan België. En vandaag, vier jaar na mijn ambtsaanvaarding, zijn wij bij u te gast in Denemarken. Er zijn niet alleen onze nauwe familiebanden, met name via mijn grootmoeder Koningin Astrid, ook de oprechte vriendschapsbanden gaan ver terug. U staat bekend als een Koningin met een rijke ervaring, die dicht bij haar medeburgers staat en voor wie het land een welgemeend gevoel van respect koestert. Uw veelzijdige persoonlijkheid vindt niet alleen uiting in een onmiskenbaar artistiek talent, maar ook in een diepgewortelde eerbied voor de tradities van uw land en een onverdroten gerichtheid op de toekomst.

Majesteit, Koninklijke Hoogheden, Dames en Heren,

Denemarken verenigt met succes traditie en moderniteit. De klasse en luister waarmee u ons ontvangt, zijn een blijk van uw gehechtheid aan tradities. Tegelijk neemt uw land het voortouw op het gebied van technologische vooruitgang en geniet het wereldwijd aanzien als pleitbezorger van belangrijke thema’s. Uw land besteedt al geruime tijd meer dan de welbekende drempel van 0,7% van het bnp aan ontwikkelingshulp. Tevens levert het een actieve bijdrage aan vredeshandhaving. Het hoge aandeel hernieuwbare energie maakt van Denemarken een wegbereider in de strijd tegen klimaatverandering. Ook uw hoofdstad, die in 2014 werd uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa, is een toonvoorbeeld van stadsplanning.

Dit dynamisme is typerend voor uw land. Begin 19e eeuw zetten de landbouwers lokale samenwerkingsverbanden en een onderwijssysteem op en die leverden op hun beurt een bijdrage aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheidszin en de zin voor initiatief. Een sterk gevoel van samenhorigheid en de wil om samen vooruit te gaan vormden de aanzet voor de invoering van het algemeen stemrecht waarvan Denemarken zich één van de wegbereiders mag noemen. Voor de Denen is moderniteit gewoon een traditie.

België en Denemarken kunnen wel verschillen, toch hebben ze ook veel gemeen. Zo zijn in beide landen, kennis en werkkracht de belangrijkste grondstoffen. Daarom zetten wij sterk in op onderwijs en opleiding en daarom kunnen wij binnen Europa bogen op hooggekwalificeerde werknemers en grensverleggende hogescholen en universiteiten. Bij jongeren bruist het van de ideeën, niet alleen om de vinger aan de pols van de digitalisering te houden, maar ook om blijvend zorg te dragen voor het humanitaire weefsel van onze samenleving. Het bewijs daarvan is zichtbaar in de sterke opkomst van het sociaal ondernemerschap en de deeleconomie.

Binnen Europa liggen Denemarken en België in het hart van twee grotere regio’s waaraan vorm is gegeven in respectievelijk de Noordse Raad en de Benelux, die bovendien hun hoofdkantoor in onze hoofdsteden hebben. Deze instellingen zijn erop gericht muren te slopen, complementariteit uit te baten en synergieën te ontwikkelen. En daar streven we ook naar binnen de Europese Unie.                                                                            

Denemarken is erin geslaagd feilloos de brug te slaan tussen verleden en toekomst en door de ontwikkeling van zijn menselijk potentieel en waarden uit te groeien tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Het fundament van dit alles is een aanzienlijk niveau van vertrouwen, tussen de burgers onderling en in de instellingen. In ons huidig wereldbestel is het essentieel dat we ons de waarde van het vertrouwen herinneren. Want zonder vertrouwen kan niemand gelukkig zijn, kan geen samenleving erop vooruitgaan en kan geen democratie succes boeken.

Majesteit, Koninklijke Hoogheden, Dames en heren,

Wij kijken vol verwachting uit naar het boeiende programma dat voor ons is georganiseerd. Het verheugt ons in het bijzonder dat de Kroonprins en Prinses Mary ons daarbij zullen vergezellen, waarvoor onze oprechte dank. Verder spreken we onze trots uit over de reeds aanwezige synergieën tussen onze bedrijven en universiteiten en over de kruisbestuiving die nog zal ontstaan uit de talrijke uitwisselingen naar aanleiding van dit bezoek.

Dames en heren,

Ik nodig u uit het glas te heffen op de gezondheid van Koningin Margrethe en van Prins Henrik.