Home / Agenda / Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen - Staatsdiner Australië

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen - Staatsdiner Australië

27 juni 2018

Toespraak van Zijne Majesteit de Koning der Belgen
bij het Staatsdiner ter ere van Zijne Excellentie Sir Peter Cosgrove, Gouverneur-Generaal van het
Gemenebest Australië, en Hare Excellentie Lady Cosgrove
Kasteel van Laken, woensdag 27 juni 2018.

Excellentie,

Koningin Mathilde en ikzelf zijn verheugd u en Lady Cosgrove te mogen verwelkomen op het kasteel van Laken. In september vorig jaar hebben we elkaar ontmoet naar aanleiding van de honderdste herdenking van de Slag om het Polygoonbos in Zonnebeke.

In de Grote Oorlog werden Australische troepen van maart 1916 tot oktober 1918 ingezet aan het Westelijk Front in Frankrijk en België. In 1917 nam de Australian Imperial Force deel aan de beroemde veldslagen van Mesen en Passendale. In de loop van de oorlog meldden meer dan 420 000 Australiërs zich vrijwillig aan bij het leger en dat op een bevolking van minder dan vijf miljoen. Meer dan 61 000 soldaten lieten het leven, van wie 12 000 op Belgische bodem. Nooit in de geschiedenis van uw land kostte een oorlog zoveel mensenlevens.

Daarom wil ik andermaal de dankbaarheid van België jegens het Australische volk uitspreken. Het is onze plicht het offer van deze levens te blijven herdenken. Onze gedeelde geschiedenis houdt tevens het besef levend van de broosheid van het wereldbestel waarin we nu leven. Een nieuw wereldconflict valt nooit uit te sluiten. Precies 22 jaar na de vreselijke Grote Oorlog, brak met de Tweede Wereldoorlog een nieuw conflict uit dat nog meer slachtoffers eiste. In de jaren erna probeerden we ons voorgoed te behoeden voor nieuwe rampspoed door vorm te geven aan een nieuwe wereldorde en ons te verenigen in een ander ‘Front’, van gemeenschappelijke waarden. Dit internationale systeem staat vandaag evenwel onder druk en vertoont barsten. Populistische leiders winnen terrein met nationalistische en protectionistische taal. Samenwerkingsverbanden die lang hun nut hebben bewezen, worden in vraag gesteld.

In deze tijd is voor landen als Australië en België een cruciale rol weggelegd in het creëren van wederzijds vertrouwen en het blijven bevorderen van normen in plaats van machtspolitiek. Wij doen dit samen doorheen ons lidmaatschap van tal van multilaterale instanties, niet in het minst de Mensenrechtenraad. Wij doen het ook door deel te nemen aan vredesoperaties en door onze inzet voor vredesopbouw. In deze geest van dialoog zal België verder werken binnen de Europese Unie en, de komende twee jaar, als lid van de VN-Veiligheidsraad. Ik begrijp dat het ook in diezelfde geest is dat Australië een voortrekkersrol vervult in het in stand houden van het Trans-Pacific Partnership, en dat het zijn aandacht richt op een vrije en open strategie in de regio van de Indische en de Stille Oceaan.

Het fundament van vrede en stabiliteit begint in onze eigen landen. Om het te zeggen met de woorden van uw inaugurale rede voor het Australische parlement in 2014: sociale inclusiviteit is een werk van elke dag. In eigen land armoede, ongelijkheid en verdrukking aanpakken, neemt de voedingsbodem weg voor frustratie, agressie en geweld. Daar zijn we in Australië en Europa van overtuigd. Australië mag zich met trots het land van "fair go" noemen, het land waar elkeen kansen kan grijpen om vooruit te komen. Uw volkslied, "Advance Australia Fair", heeft het over dit ideaal dat u – net zoals wij - met vallen en opstaan willen nastreven. Nu meer dan ooit moeten we werk maken van inclusie en dialoog.

De strijd die we destijds hebben gevoerd, was een strijd voor menselijke waarden. Voor die waarden staan we nog altijd en dat vormt ook de aantrekkingskracht die wij, Australiërs en Europeanen, wereldwijd uitoefenen. Deze waarden vormen de hoeksteen van onze levenswijze, ons werk, van wat we nastreven en hoe we beleid voeren. Australië staat bekend als "The Lucky Country": een land met een overvloed aan natuurlijke rijkdommen, een heerlijk klimaat, schitterende stranden. Maar de ware rijkdom is en blijft de gemeenschapszin die uw land al jarenlang kenmerkt. Hetzelfde kan worden gezegd van Europa en België, ook al staan we allicht beter bekend om onze chocolade en ons bier. We hebben dan ook de gedeelde opdracht deze waarden hoog in het vaandel te houden en de hand te reiken naar delen van de wereld waar ze nog niet diep geworteld zijn. Daar armoede helpen bestrijden, een stevig staatsbestel opbouwen en duurzame vrede tot stand brengen, dat moet onze bijdrage aan een betere wereld zijn.

Excellentie, dames en heren,

Wat ons vandaag en de komende twee dagen van het staatsbezoek samenbrengt, is de vriendschap tussen onze landen en onze burgers, maar vooral de hoop dat we samen een betere wereld kunnen bouwen. Op het evenement "Waterfront" deze vrijdag, zullen we, samen met 6 000 mensen die een ketting van 21 kilometer vormen, boodschappen van hoop te water laten. De zeevaarders die ooit de kust van Australië naderden, vertrouwden op het Zuiderkruis, dat nu als symbool op de Australische vlag staat. Net als zij hebben wij alle vertrouwen in onze mogelijkheden om koers te zetten naar een schitterende toekomst.

Dames en Heren,

Mag ik u vragen het glas te heffen op de gezondheid van Hare Majesteit Koningin Elisabeth en van de Gouverneur-Generaal en Lady Cosgrove.