Home / Agenda / Music Connects-Muziek verbindt

Music Connects-Muziek verbindt

16 mei 2018

Toespraak van Hare Majesteit de Koningin

bij de uitreiking van de Koningin Mathilde Prijs

 

Koninklijk Paleis, 16 mei 2018

“Music Connects-Muziek verbindt”

 

Excellenties,

Dames en heren,

Beste jongeren,

 

Zo meteen zal het Koningin Mathildefonds, net als vorig jaar, opnieuw een laureaat uitroepen die met de hulp van muziek werkt met kwetsbare kinderen. Want muziek verbindt mensen.

En onderzoek heeft overduidelijk aangetoond dat muziek een grote impact heeft op het welbevinden van jongeren, en op dat van kwetsbare jongeren in het bijzonder.

Net als vorig jaar, zei ik net. “Music Connects” loopt immers over drie jaar. En ik kijk met veel genoegen terug op het werk van het Fonds sinds de lancering van ons project. Er is intussen een dynamisch muzikaal netwerk tot stand gekomen, over de gemeenschappen heen, van allerlei initiatieven, “door jongeren/voor jongeren”.

Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat muziek jongeren echt op weg kan helpen in het leven. In mijn gesprekken met jongeren zie ik hoe verrijkend het is wanneer ze muziek met elkaar delen. Muziek ontdekken, aanleren, een instrument bespelen, samen zingen: het helpt allemaal om je beter te voelen, zelfkennis op te doen, meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, het gevoel te hebben dat je erbij hoort. En we weten hoe belangrijk dat voor tieners is. Kwetsbare jongeren haalt muziek uit hun sociaal isolement.Met projecten als “Music Connects” krijgen ze ook vertrouwen mee van de volwassene die hen begeleidt. En het besef dat ook zij meetellen.

We praten allemaal graag over onze passies. Voor muziek geldt dat zo mogelijk nog meer, omdat we ze zo vaak samen beleven en we graag met elkaar willen delen wat we daarbij voelen. Eén van de gepassioneerde jongeren met wie ik sprak, verwoordde het zo: “Wij hebben de muziek niet gekozen; de muziek heeft ons gekozen”.

Passie is een goed begin, maar sociaal-muzikale projecten opzetten vraagt om zoveel meer: doorzettingsvermogen, grote inspanningen én overredingskracht om iets te kunnen opbouwen dat op langere termijn standhoudt.

Een goede mix van kwetsbare en minder kwetsbare jongeren binnen zo’n muziekproject is daarom onontbeerlijk.

Jongeren leren van elkaar; de zwakkere voelt zich gesteund door de sterkere – en die rollen kunnen onderling wisselen, waardoor de solidariteit groeit en de eigen grenzen op een constructieve manier worden verlegd.

En het kan er soms heftig aan toe gaan… Dat hoort ook zo.

Muziekeducatie – het woord zegt het zelf: het gaat om muziek, in al haar uitingen en gevoelens, maar ook om educatie, het bijbrengen van positieve waarden in een gastvrije omgeving.

De 13 projecten die het Fonds dit jaar heeft geselecteerd, getuigen opnieuw van veel kracht en inzet om de jongere ertoe te brengen, zijn of haar leven in handen te nemen.

Diversiteit en samenhorigheid, respect voor de ander, vriendschap, het spelenderwijs aanleren van vaardigheden die later in het leven nuttig kunnen zijn…

Er ontstaat zo een groepsdynamiek die de jongeren niet alleen zelf sterker maakt, maar hen ook vormt tot actieve burgers in de maatschappij van vandaag én morgen.

Ik vind het mooi dat de ingediende projecten over de taalgrens heen van mekaar leren. Uiteindelijk hebben alle jongeren – wat ook hun afkomst of achtergrond is – hetzelfde gemeen: grote idealen en toekomstdromen. Wij moeten hun de kans geven om die dromen waar te maken.

Ieder kind heeft talenten, ook al zijn ze niet altijd meteen zichtbaar. Opvoeden is het beste uit het kind naar boven halen, rekening houdend met zijn of haar mogelijkheden én beperkingen.

Het verheugt mij om te zien hoe jongeren met “Music Connects” na verloop van tijd in zichzelf beginnen te geloven, en hun kunnen en wijsheid delen met hun leeftijdgenoten. Hun enthousiasme is groot, wanneer ze op het podium samen zingen en steun zoeken bij elkaar. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het eindresultaat, terwijl ze zich tegelijkertijd ook individueel kunnen uitdrukken.

 

Dames en heren,

 

Ook dit jaar is het een jongerenjury die de laureaat van de Koningin Mathilde Prijs heeft gekozen. Deze manier van werken brengt ook weer jongeren samen. In onderling overleg en soms na intense discussies oordelen ze over de impact van de ingediende projecten op jongeren. Telkens weer ben ik onder de indruk van de ernst én de kwaliteit van de argumenten van de jongerenjury.

Vanaf dit werkjaar zal trouwens een jongere deel uitmaken van het bestuurscomité van het Fonds. Een logische stap – want het Koningin Mathilde Fonds biedt precies kansen aan jongeren, in het bijzonder kwetsbare jongeren, om zich verder te ontplooien. En wie begrijpt jongeren beter dan de jongeren zelf? Jongeren willen ernstig genomen worden, willen gehoord worden. Dat vertrouwen in hun stem wil het Fonds hen graag geven.

 

Beste jongeren,

 

Op jullie weg naar volwassenheid zullen jullie nog heel wat hindernissen moeten overwinnen.

Maar, terwijl jullie voor jezelf oplossingen zoeken, weet ik zeker dat jullie innovatieve en verfrissende ideeën, onderweg, een belangrijke bijdrage zullen leveren aan onze maatschappij. Een maatschappij die niemand mag uitsluiten.

Laat muziek een instrument zijn dat hiertoe bijdraagt!