Tentoonstelling

  • 19/07/2006

Opening op het Paleis te Brussel van de tentoonstelling "Wetenschap op het Paleis".
Tijdens de jaarlijkse opening van het Paleis voor het publiek, van 25 juli tot 10 september bundelen het Federaal Wetenschapsbeleid en zijn 10 Wetenschappelijke Instellingen enerzijds en Technopolis anderzijds hun krachten om de talrijke Paleisbezoekers te sensibiliseren op de alomtegenwoordigheid en het belang van de wetenschap in de huidige samenleving.
De Vorsten en de verantwoordelijke beleidsdragers hebben op 19 juli samen met een jeugdig publiek, "Wetenschap op het Paleis" ontdekt.

Het Federaal Wetenschapsbeleid en zijn tien Wetenschappelijke Instellingen : een Paleis vol ontdekkingen.

In de Grote Galerij van het Koninklijk Paleis van Brussel staan representatieve stukken van ons Belgisch cultureel en wetenschappelijk patrimonium opgesteld, op het thema « Een tocht door de tijd».
Tocht door de tijd voor de Koninklijke Bibliotheek die er een zeldzaam boek, daterend van voor de XVe eeuw, tentoonstelt. Een prachtig voorbeeld van een wiegendruk.
Tocht door de tijd voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis die ons terugbrengen naar de wieg van Keizer Karel, een voorwerp dat maar zelden te zien geweest is.
Tocht door de tijd zeker ook voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen dat, in primeur, zijn onlangs verworven meteoriet tentoonstelt.
Tocht door de tijd, tenslotte, voor het Koninklijk Meteorologisch Instituut, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en voor het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika uit Tervuren.
Door het tentoonstellen van voorwerpen uit zijn collecties, wil het Federaal Wetenschapsbeleid het belang van de dagelijkse inzet van bijna 2.700 onderzoekers in het voetlicht zetten.

Experimenteer met Technopolis!

In de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis trakteert het doe-centrum de bezoekers op tal van leuke workshops en toffe interactieve experimenten.
Ze kunnen er experimenteren met tandwielen, magneten, spiegels, licht of kleuren en al doende ontdekken dat wetenschap en techniek overal om hen heen te vinden is.
Bezoekers kunnen zelf een brug bouwen en ze daarna uittesten, hun oog-hand coördinatie testen in de reactietest, hun spiegelbeeld vervormen in de gebogen spiegels of muziek maken in flessen.
En zeker niet te missen : Leg je hoofd eens op de hoofdschotel ! Een knap voorbeeld van visuele illusie en heel leuk voor op de foto!
Kinderen kunnen naar hartelust knutselen in de workshops. Ze bouwen er vliegtuigjes of raketjes en lanceren deze zo hoog mogelijk de lucht in, of maken zelf haargel om hun kapsel een unieke look te geven.
Ze leren er ook zelf een fietsje maken. Een kleinere versie van deze in Technopolis.
Bezoekers kunnen de hele dag doorlopend, van 10.00 tot 17.00 uur, experimenteren met interactieve opstellingen. Deelnemen aan een workshop kan elke dag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wetenschap populariseren is de kernopdracht van Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie.
Omdat niet iedereen uit zichzelf wetenschap opzoekt, trekt het doe-centrum er regelmatig zelf op uit om wetenschap op een leuke manier aan de man te brengen. Men kan Technopolis dan ook tegenkomen op onverwachte plaatsen en momenten, om het publiek op een interactieve manier te laten kennismaken met wetenschap en technologie.
Op deze manier tracht Technopolis in opdracht van de Vlaamse Regering ook een moeilijk te bereiken doelgroep aan te spreken. Het publiek ontdekt op deze manier dat er heel wat wetenschap schuilgaat achter tal van zaken uit het alledaagse leven en dat wetenschap bovendien heel leuk kan zijn !

Praktisch :

Koninklijk Paleis van Brussel
Alle dagen (uitgezonderd maandag) van 25 juli tot 10 september 2006 van 10u30 tot 16u30.
Toegang gratis.

Plaats: