Toespraak van Prins Filip - Prinses Mathildeprijs 2013

  • 03/05/2013
Zie ook:

Een Fiere Papa

 

Dames en Heren,

Ik ben blij dat ik dit moment samen met u kan meemaken en sluit me aan bij de gelukwensen van Prinses Mathilde aan de laureaat en aan de genomineerden.  Het Princes Mathildefonds heeft de voorbije jaren prachtig werk geleverd door positieve projecten die in de maatschappij leven in het daglicht te stellen.

Dames en Heren,

"Een fiere papa" is ook zo'n positief project.  Als ik er zelf even bij stil sta wat dat voor mij inhoudt vader te zijn, dan denk ik - zoals de meeste vaders wellicht - aan tijd.  Tijd maken en tijd geven, omdat vader zijn iets is waar je dagelijks aan bouwt. 

Mijn mooiste momenten als vader zijn wanneer ik mijn kinderen help bij het opgroeien, wanneer ik hen een nieuwe uitdaging help opnemen of hen leer op hun tanden te bijten.  Wanneer ik mijn kind kan zeggen : ik ben fier op jou.
Of wanneer ik, na op hen te hebben gekeven, hen in mijn armen kan nemen en hen zeg dat ik van hen hou en dat het voor hun goed was dat ik het deed.  Het is wanneer we samen kunnen lachen of gewoon in stilte samen kunnen blijven.  Het is wanneer ik voor mijn kinderen als voorbeeld mag dienen terwijl ik me nu al verheug dat ze me binnenkort zullen overtreffen.

Een fiere vader zijn is ook, meestal, een ploegwerk, samen met "een fiere moeder".  Ik wil hier Prinses Mathilde bedanken voor haar inzet van ieder ogenblik in haar publieke activiteiten én in haar verantwoordelijkheid als moeder.  Ik wens de Prinses te danken voor de zorgzame en liefdevolle moeder die zij is.

Aan alle fiere ouders zeg ik, in alle bescheidenheid, maar met klem : maak er iets van !  De relatie met een zoon kan starten bij het samen aanschouwen van een voetbalmatch.  En die van een dochter bij het meemaken van een dansles.  Laten we eerlijk zijn, vaders : dat is toch ook best leuk !

Veel succes aan allen.